ژل رویال چیست؟ خواص و عوارض آن

ممکن است شما هم به واسطه دوستان یا نزدیکان خود در مورد خواص ژل رویال برای درمان بیمارهایی نظیر دیابت، سرطان، ام اس، بیماری های قلبی عروقی، مشکلات پوستی و… چیزهایی شنیده باشید. یا اینکه صرفا اسم ژل رویال را شنیده اید و کنجکاوید تا بدانید واقعا ژل رویال چیست و چگونه تولید می‌شود. در این مطلب قصد داریم تا با یک نگاه دقیق و علمی به بررسی سوالات زیر بپردازیم.

فهرست مطالب

ژل رویال چیست

ژل رویال که به آن ژل سلطنتی، شاه انگبین، رویال ژل و ژل زنبور عسل نیز گفته می‌شود، در کنار عسل و گرده گل از مهمترین فرآورده‌های زنبور عسل به شمار می‌رود. که داری خواص بی‌نظیری چه از نظر درمانی و چه از نظر تقویتی و زیبایی است.

به طور کلی زنبور عسل ژل رویال را به دو منظور تولید می‌کند. اول اینکه ژل رویال ماده‌ی غذایی اصلی برای پرورش لاروها (نوزدان زنبور) در ۳ روز ابتدایی است و دوم اینکه غذای ملکه زنبور تا آخر عمر همین ژل رویال است.

اگر چه عجیب به نظر می‌رسد اما لاروهایی که ۳ روز از رویال ژل تغذیه کنند به زنبور کارگر تبدیل می‌شوند و لارو‌هایی که ۵ روز از آن تغذیه کنند به زنبور ملکه تبدیل می‌شوند. همین ۲ روز کافی است تا ملکه از نظر جثه ۴۳ درصد بزرگتر و از نظر وزنی ۶۰ درصد سنگین‌تر شود.

و عجیب‌تر اینکه ملکه با وجود این که در فصول تخم‌ریزی در طول روز بیش از ۲۰۰۰ تخم‌ می‌گذارد اما باز هم عمر بسیار بیشتری نسبت به زنبور کارگر دارد. زنبور کارگر در حدود چند هفته زنده می‌ماند (حدودا ۶۰ روز)، در حالی که ملکه می‌تواند تا ۷ سال هم زنده بماند.

ژل رویال چگونه تولید می‌شود

ژله رویال ماده‌ای ژلاتینی، چسبناک و کرم رنگی است که از غدد حلقی زنبوران کارگر جوان ۳ تا ۱۱ روزه که مسئول پرورش لارو‌ها هستند ترشح می‌شود و در شاخون‌هایی که در کندو وجود دارد ذخیره می‌شود.

بر خلاف تصور عامه منبع تولید ژل رویال شهد یا عسل نیست. یعنی اینکه زنبوران کارگر جوان با مصرف شهد گیاهان یا عسل، ژل تولید نمی‌کنند بلکه گرده گل عامل اصلی تولید ژل رویال است و زنبور با مصرف گرده گل و فعل و انفعالاتی که روی آن انجام می‌دهد رویال ژل تولید می‌کند.

زنبورداران با قرار دادن نوزدان یک روزه در شاخون‌ها، زنبوران کارگر جوان را تحریک می‌کنند تا در این سلول‌ها ژل رویال تخلیه کنند. پس از گذشت ۷۲ ساعت بیشترین ژل در این سلول‌ها ذخیره شده و زنبوردار بعد از برداشتن لاروها، ژل رویال را داخل ظرف مخصوص ریخته و آن را ذخیره می‌کند.

طعم و رنگ ژل رویال اصل

اگر شما هم هنوز از ژل رویال استفاده نکرده‌اید، شاید دانستن این که چه رنگی است و چه طعم و بویی دارد بتواند به شما در شناخت ژل رویال طبیعی کمک کند. به طور کلی مشخصات ژل رویال ایرانی به شرح زیر است.

رنگ:سفید تا لیمویی، تیره شدن بیشتر نشان دهنده‌ی زمان ماند بیشتر آن است
بو:ترش و سوزنده
طعم:ترش همراه با شیرینی
غلظت:ژلاتینی و چسبنده. البته اگر در فریز باشد به صورت یخ زده خواهد بود
خواص ظاهری:همراه با مقداری گرده گل، موم و در بعضی مواقع حتی لاور داخل آن است

ترکیبات مهم ژل رویال

بخش زیادی از ژل رویال زنبور عسل را آب تشکیل می‌دهد که چیزی در حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد آن را شامل می‌شود. همچنین در حدود ۱۷ تا ۴۵ درصد وزن خشک (بدون در نظر گرفتن آب) ژل را پروتئین‌ها و کربوهیدرات‌ها تشکیل می‌دهند. ویتامین‌ها، عناصر معدنی و چربی‌ها سایر اجزاء این ماده را تشکیل می‌دهند

کربوهیدرات‌ها و عناصر معدنی

از قند‌های اصلی در ژل می‌توان به فروکتوز، گلوکوز و ساکاروز اشاره کرد. همچنین از جمله عناصر معدنی موجود در این ماده می‌توان پتاسیم، فسفر، گوگرد، کلسیم، منگنز، روی و آهن را نام برد.

ویتامین‌های ژل رویال

همچنین ژل سلطنتی غنی از ویتامین‌های مورد نیاز بدن انسان است که ریبوفلاوین (B2)، بیوتین (B7)، نیاسین (B3)، تیامین (B1) و اسید فولیک (B9) از جمله مهمترین‌های آنها هستند.

خواص تایید شده ژل رویال

همانطور که گفته شد تمامی خواص گفته شده برای انسان ثابت نشده است، بر اساس گزارش سازمان غذا و دارو فواید ژل رویال برای انسان در موارد زیر اثبات شده است.

۱. بیماری‌های قلبی عروقی مربوط به رژیم غذایی: مصرف طولانی مدت ژل رویال می‌تواند بیماری‌های قلبی عروقی را بهبود بخشد و غلظت پارامتری‌های خونی نظیر کلسترول و چربی را کاهش دهد.

۲. عملکرد فیزیکی و تناسب اندام: مصرف ژل رویال، باعث بهبود فعالیت‌های بدنی و تناسب اندام به خصوص در افراد سالخورده می‌شود. به عبارت دیگر ژل رویال نوعی داروی ضد پیری است

۳. سرطان‌های مرتبط با رژیم غذایی: مصرف ژل رویال می‌تواند ریسک ابتلا به سرطان را کاهش دهد.

۴. عملکرد ذهنی و وضعیت روانی: ژل رویال وضعیت جسمی و روانی انسان را بهبود می‌بخشد، این اثر به طور قابل توجهی در افراد کهنسال مشاهده می‌شود و مانع از ایجاد آلزایمر می‌شود.

مقدار و طریقه مصرف ژل رویال

به طور کلی می‌تواند گفت که ژل رویال را به ۴ طریقه ‌ی ۱. زیر زبانی (بهترین روش) ۲. خوراکی ۳. مخلوط با عسل ۴. به صورت کپسول می‌توان مصرف کرد.

در مورد مقدار مصرف نیز می‌توان گفت که اگر چه بسته به دلیل استفاده‌ی شما از ژله رویال، میزان و طریقه‌ی مصرف آن می‌تواند متفاوت باشد. اما به طور کلی می‌توان گفت که دز مصرفی این ماده برای افراد بالغ چیزی در حدود ۲ تا ۱۰ میلی‌گرم به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن در روز است.

به عبارتی برای یک انسان بالغ که وزنی حدود ۷۵ کیلوگرم دارد، میزان مناسب مصرف ژل رویال چیزی در حدود ۰.۲ تا ۱ گرم در روز خواهد بود.

معمولا توصیه می‌شود که مصرف ژل رویال را به طور مداوم برای سه هفته ادامه دهید، و این کار را دوبار در سال، یکبار در فصل بهار و دفعه بعد در فصل پاییز انجام دهید.

شرایط و طریقه نگهداری از ژل رویال

بهترین شیوه برای نگهداری از ژل رویال به صورت خالص، نگهداری از آن در یخچال یا فریز است. به همین منظور زنبورداران بلافاصله بعد از برداشت ژل، آن را در ظرف‌های مات قرار می‌دهند و در دمای صفر تا ۵ درجه سانتی‌گراد نگهداری می‌کنند.

نگهداری ژل رویال در این شرایط (دمای یخچال) کیفیت آن را تا ۶ ماه حفظ می‌کند در حالی که با منجمد کردن و قرار دادن آن در فریزر، کیفیت آن تا ۲ سال و کمی بیشتر حفظ می‌شود.

یکی دیگر از روش‌های متداول و ساده برای نگهداری از ژل رویال، ترکیب آن با عسل است که در این شرایط خواص ژل برای ۲ سال در دمای اتاق حفظ خواهد شد.

برای این کار باید ترکیبی ۱ تا ۲ درصد از ژل رویال درست کنید. به عبارت بهتر کافی است تا ۱۰ گرم رویال ژل را با ۱ کیلو گرم عسل به خوبی مخلوط کنید.

نکته‌ای که هنگام ترکیب کردن این دو باید به آن دقت کرد این است که رطوبت عسلی که از آن استفاده می‌کنیم باید کمتر از ۱۷ درصد باشد تا از تخمیر و فاسد شدن ژل رویال در داخل عسل جلوگیری کند.

موارد منع مصرف ژل رویال و عوارض احتمالی آن

اگر چه عوارض ژل رویال نسبت به داروهای متداول بسیار کمتر است و هر کسی می‌تواند از فواید سلامتی آن بهرمند شود. اما مانند هر ماده‌ی طبیعی دیگری ممکن است برای برخی از افراد ایجاد مشکل کند، که در صورت بروز هر یک از آنها باید مصرف این ماده به سرعت قطع شود.

برخی از این علائم عبارت‌اند از

  • تنگی نفس
  • حالت تهوع
  • سرگیجه
  • تورم گلو و افت فشار خون
  • التهاب و خارش پوست

چه کسانی نباید ژل رویال مصرف کنند مگر با مشورت پزشک

  • در افراد مبتلا به سابقه آلرژی و آسم، ژل رویال ممکن است منجربه ایجاد اسپاسم‌های تنفسی و تنگی نفس شود. 
  • افراد حساس به نیش زنبور نباید به صورت مستقیم ژل رویال مصرف کنند. چون برخی از ترکیبات نیش زنبور در ژل نیز یافت می‌شود
  • زنان باردار و شیرده نیز باید تنها با مشورت پزشک از این ماده استفاده کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

عسل مناسب خودت رو می‌شناسی؟

روش تشخیص عسل طبیعی

مطالب مرتبط

فرم زیر را پرکنید با شما تماس خواهیم گرفت

nasimbahar-logo
کد تایید به شماره تلفن همراه شما ارسال میشود